Konec náročné léčby popálenin. Novou kůži si vytiskneme na 3D tiskárně!

Na následky popálenin ročně umře na 3 000 lidí a bohužel doposud jsme neznali příliš metod, jak postiženým pomoci. To by se ale nyní mohlo změnit.

Pokud mát postižený pouze menší popáleniny, pak je možné jej léčit takzvaným kožním štěpem. To znamená, že se odebere kůže ze zdravé části člověka a vloží se na popálené místo. V místě popálení totiž člověk není schopen kůži plně obnovit, kdežto v místě, kde je kůže vzata chirurgicky se obnoví bez problémů.

Velký problém ale nastává o rozsáhlejších popálenin nad 20% povrchu těla. Zde je jedná nejen o to, že dotyčný už nemusí mít dostatek zdravé kůže, ale zvyšuje se také riziko infekce a upadnutí pacienta do šoku.

Právě nový přístroj ReverTome nabízí řešení. Jedná se o „tiskárnu“, která na postižené místo natiskne gel, který obsahuje kolagen a fibrin. Tento gel v sobě současně nese rozptýlené kmenové buňky, které byly odebrány z kostní dřeně pacienta.

Tato směs zajistí, že místo bude jednak mechanicky chráněno (ztuhlým gelem) proti infekci a zároveň kmenové buňky v tomto místě dají vzniknout nové kůži. Místo se tak zahojí a na pohled je i hezčí a s minimem jizev. Výhodou je také to, že není třeba odoperovávat zdravou kůži.

Samotný přístroj je však zatím ve fázi klinických studií, kdy se testuje na lidech. Na ostré nasazení si tedy budeme muset ještě chvíli počkat. Ale každopádně jde o dobrou zprávu a velký pokrok v oblasti léčby popálenin.

Zdroje k hlubšímu bádání

Handheld instrument for wound-conformal delivery of skin precursor sheets improves healing in full-thickness burns

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *