Ten pocit, když i čeká wikipedie netuší, podle čeho byla anglicky pojmenována strelície královská (bird of paradise)

Pro strelícii královskou se v anglicky mluvících zemích zažit lidový název „bird of paradise“. V překladu se jedná o ptáka pocházejícího z ráje. Tento svůj název květina dostala právě díky svým květům, které připomínají překrásně zbarveného ptáka.

Mnoho lidí v tomto květu vidí pouze ptačí hlavu. Viz kresba napravo na obrázku ?. Ve skutečnosti byl tento květ vnímán jako pták jako celek. Jen stěží by někdo pojmenoval květinu jako bird of paradise, pokud by mu připomínala rozčepýřenou a velice komickou hlavu ptáka, který vyvolává smích.

Pokud jste však tuto rostlinu již dříve znali a představili si v ní také hlavu ptáka, tak nezoufejte. Nejste v tom sami. I na české verzi wikipedie je možné hned v první větě spatřit stejnou chybu! ?

Wikipedie je naprosto úžasný zdroj informací a většina dat v ní je kvalitně zdrojována. Nicméně je třeba brát na zřetel, že články zde píší převážně laici, kteří si mohou některé informace špatně vyložit a editoři pak nemusejí danou chybu odhalit. U informací, u kterých si nejste jisti jejich pravdivostí, se vždy mrkněte na zdroj, který je u dané věty citován. Případně si pomocí google zkuste vyhledat další zdroje.

Jak se říká, důvěřujte, ale prověřujte! ?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *