Ne, děkuji… víš co do toho cpou chemie?

Dnes večer se budou na řadě míst pálit čarodějnice. ?‍♀️ Tak přinášíme jeden tématický příspěvek. Ovšem rádi bychom se věnovali tématu chemie ⚗️ v potravinách. ??????

Už jste se setkali s tvrzením „Tohle nejím, je to samá chemie!“? Nebo něčím podobným? Tento výrok sám o sobě nedává moc smysl. Je třeba si uvědomit, že chemie ⚗️ je prakticky vše kolem nás. Vše je tvořeno atomy, ty se slučují v molekuly – a právě molekuly jsou již chemické sloučeniny atomů různých prvků. Taková voda ? je chemickou sloučeninou kyslíku a vodíku.

No a právě z molekul se dále skládají buňky ? – ať už lidské nebo rostlinné a buňky nám vytvářejí organismy, které my jíme. Neexistuje tedy věc, kterou bychom jestli a nejednalo by se o chemickou sloučeninu. Tedy pokud nejíte čisté železo či jiný prvek. Ale i tak byste konzumovali pouze jeden druh chemického prvku.

To, co se snaží většinou dotyční lidé (i výrobci potravin) zdůraznit je to, že výrobky neobsahují SYNTETICKOU ⚗️ chemii. Tedy látky vytvořené uměle v laboratoři. I zde se však často není čeho bát, protože syntetické látky, které jsou do potravin přidávány, tak procházejí přísnými kontrolami. Často jsou tak pro lidský organismus bezpečnější než BIO chipsy ? smažené na BIO oleji.

Pro zdraví je nakonec nejpodstatnější mít tu stravu co nejpestřejší. ??????????????? Pak budete mít jistotu, že do sebe dostanete opravdu všechny potřebné látky a těch pár, které nejsou prospěšné, tak s těmi si tělo už většinou poradí. Navíc výběrem potravy z různých zdrojů také snížíte možnost, že se případně škodlivé syntetické látky budou ve vašem těle kumulovat ve větším množství.

Již dříve jsme se také věnovali problematice takzvaných éček. Tak se můžete mrknout na náš dřívější příspěvek Je jablko zdravé?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *