První lidská stavba na Měsíci

Začne lidstvo stavět na Měsíci?

Zprávy o tom, že se lidstvo hodlá vrátit na naši jedinou přirozenou družici jste už možná zaznamenali. Nedávno však byly publikovány nové vize a plány NASA. Chtěli by na Měsíci vybudovat obří vesmírnou observatoř.

Před časem jsme psali o Hubbleově teleskopu, který slavil minulý měsíc výročí 30 let fungování. Za svou dobu provozu nám pořídit obrovskou hromadu úžasných fotografií, které zachycují vesmír ta, jak bychom jej ze země nikdy pozorovat nemohli. Na pár snímků se můžete podívat u našeho dřívějšího příspěvku (odkaz v komentářích). Nicméně tento teleskop nám poskytuje fotky s úžasným rozlišením a to jeho průměr činí „pouhých“ 2,4 metru.

„Dalekohled“ měsíční observatoře by měl mít průměr cca 1 000 metrů. Pokud by se tento projekt podařilo realizovat, mohli bychom se v pozorování kosmu opět posunout mílovými kroky kupředu.

Pro stavbu takovýchto rozměrů chtějí využít již existující kráter na odvrácené straně Měsíce. Výhodou tohoto umístění budoucího radioteleskopu je to, že na Měsíci zachytí i vlny, které by jinak pohltila zemská atmosféra. A také přístroj nebude rušit radiový šum produkovaný lidskými zařízeními.

Nicméně je možné, že si na návrat na Měsíc (a pak i samotnou stavbu lunární observatoře) ještě chvíli počkáme. Vzhledem k aktuální pandemické situaci a očekávané ekonomické krizi totiž může dojít k odložení mnoha projektů, jako tomu bylo i v minulosti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *