Boj proti COVID-16 pokračuje, spasí nás lamy?

Na boji proti viru SARS-CoV-2 pracují laboratoře po celém světě. Nedávno byla zveřejněna nová studia, která by mohla nabídnout řešení (odkaz na studii najdete v komentářích).

Řešením by mohly být lamí protilátky. Výzkum navazuje na 4 roky starou práci, kdy se zjistilo, že lamy produkují protilátky proti viru SARS-CoV-1. Tehdy byla studie provedena na devítiměsíční lamě.

V aktuální studii se zjistilo, že protilátky, které lama vytvářela proti SARS-CoV-1 nyní u čtyřleté lamy dokáží neutralizovat také virus SARS-CoV-2, který způsobuje nemoc COVID-19.

Lamy se už dříve využívaly jako laboratorní zvířata pro výzkum léků proti HIV nebo chřipce. Výhodou přímého podání protilátek do těla je rychlost.

Při klasické vakcinaci (očkování) je třeba vakcínu podat i několik týdnů před samotným nakažením, aby se stihly vytvořit protilátky a my mohli s nemocí bojovat. Podáním již hotových protilátek jen vlastně našemu imunitnímu systému pomůžeme najít virus a ten už jej zlikviduje. Lze tedy takto léčit i již nakažené pacienty.

Nicméně nás čeká ještě dlouhá cesta, než se tato metoda dostane do klinické praxe.

Zdroje k hlubšímu bádání

Structural Basis for Potent Neutralization of Betacoronaviruses by Single-Domain Camelid Antibodies

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *