Astronaut Scott Kelly po 340 dnech ve vesmíru vyrostl o 5 centimetrů

Vadí vám, že nejste vyšší? Nezoufejte, stačí jen rok kroužit na oběžné dráze Země a máte vystaráno.

Scott Kelly je americký astronaut, na kterém byl zkoumán vliv dlouhodobého pobytu v nízké gravitaci na fyziologii lidského těla. Jedním z prvních aspektů, kterého si po návratu všiml byla zejména jeho výška. V NASA pracuje i jeho identické dvojče, které mu nyní může závidět. Scott je totiž o 5 cm vyšší než jeho bratr Mark.

Možná vám to připadá neuvěřitelné. Jak může dospělý člověk vyrůst? Nicméně to stejné se děje každý den i vám. Když jdete večer spát tak jste o 1 až 2 cm menší, než když se ráno probudíte.

Je to způsobeno právě gravitací a pružností vaši páteře. Ta obsahuje takzvané meziobratlové ploténky. Jedná se o měkkou tkáň mezi obratli páteře. Když přes den chodíme, je na ně vyvíjen tlak a postupně jsou čím dál více stlačovány. Když si večer lehneme, dojde k jejich uvolnění. Gravitace už páteř nestlačuje, protože na ni působí kolmo. Ploténky tak mají možnost se opět roztáhnout a přidat nám nějaký ten centimetr na výšce.

Pokud chcete být tedy vyšší – měřte se ráno, nebo ležte. Scott Kelly si vyzkoušet pobyt ve stavu bez tíže po dobu téměř jednoho roku. Za tu dobu se ploténky roztáhly dohromady až o 5 centimetrů. Díky nízké gravitaci na ISS to tak pro páteř bylo podobné, jako by rok jen relaxoval.

Bohužel je vám asi jasné, že tento jev není trvalý. Po návratu do běžného života na Zemi se ploténky opět postupně vlivem gravitace smrští na původní velikost. Takže ani Scott nebude vyšší než Mark trvale.

A Scottovi i vám ostatním tak zbývá jediná rada – měřte se ráno pokud chcete být vyšší a naopak večer pokud chcete být menší.

Jedna odpověď

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *