Poprvé se povedlo vyfotografovat zrod nové planety

Dnes tu máme další vesmírný snímek. A na co že se to vlastně díváme? Fotografie zachycuje disk kolem mladé hvězdy AB Aurigae, která je od nás vzdálena 530 světelných let. Samotná hvězda uprostřed spirály je ze snímku vyjmuta.

To zajímavé se totiž děje kousek od středu fotografie. Když se zaměříte na nejjasnější žluté místo na fotografii, všimnete si jisté nepravidelnosti ve spirále. Takzvaného twistu. Tento úkaz zobrazuje vznik nové planety v gravitačním poli hvězdy.

Jak vlastně planety vznikají?

Kolem nově vzniklé hvězdy je spousta prachu a drobných částic, které se elektromagnetickými silami shlukují dohromady dokud nevytvoří těleso o větší hmotnosti. Tato tělesa s větší hmotností pak začnou mít dostatečně silnou gravitaci na to, aby přitáhla další tělesa ze svého okolí.

A to je přesně situace, kterou vidíme na snímku. Těleso se stalo dostatečně hmotné na to, aby začalo strhávat prach a drobné částečky z okolí na svůj povrch a vytvořilo již zmíněný twist.

Teorie o vzniku planet máme matematicky prokázané už léta, nicméně nyní jsme byli poprvé svědky tohoto jevu na vlastní teleskopy!

Pro zajímavost, vznikající planeta je od své hvězdy vzdálena přibližně jako Neptun od Slunce a je až 13 krát hmotnější než Jupiter.

V následujících letech se plánuje spuštění teleskopů s vyšším rozlišením. Můžeme se tak těšit na snímky podobných jevů v mnohem větších detailech. Buďte s námi a budete mezi prvními, kteří je spatří! 

Zdroje k hlubšímu bádání

Scientists Captured a Planet’s Birth and It Is Terrifying and Beautiful

Astronomers see first evidence of a new planet being born

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *