SpaceX úspěšně dopravila astronauty na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS)

Historický okamžik cestování do vesmíru je za námi. Celý proces jste mohli sledovat na naši stránce online. Od prvního pokusu, po úspěšný přesun astronautů na ISS. Pokud jste to propásli, tak zde je shrnutí o co jde:

NASA už od roku 2011 posílala své astronauty na ISS skrze ruské Sojuzy. Bylo to pro ně ekonomicky výhodnější než posílat a udržovat vlastní raketoplány. Nyní historicky poprvé využila služeb soukromé společnosti SpaceX.

SpaceX je společnost Elona Muska, který se snažil snížit cenu letů do vesmíru zejména recyklací některých částí raket. Díky tomu se jim povedlo srazit cenu dostatečně nízko na to, aby pro NASA bylo zajímavé využívat jejich služeb.

Po 9 letech se tak opět startovalo z americké půdy a historicky poprvé na ISS dopravila lidskou posádku soukromá společnost. Samotnou cestu si astronauti chválili. Falcon 9, který je vynesl na oběžnou dráhu měl prý sice větší přetížení, ale údajně to s nimi méně házelo a cesta tak byla mnohem komfortnější.

Oproti letem raketoplánem se čas potřebný na dostání se na orbitu zkrátil třikrát (z 6 minut na 2 minuty).

Nyní astronauti stráví na ISS několik týdnů. Dalším důležitým okamžikem bude návrat vesmírné lodi Crew Dragon na zem. Ten pro vás určitě budeme zase streamovat na naši stránce Science Reveal. Děkujeme, že jste s námi!

Pokud se vám náš obsah líbí, budeme rádi, když na naši stránku pozvete i své kamarády, které zajímá věda, technika a příroda. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *