Chtěli byste stahovat rychlostí 5 525 000 MB za sekundu?

Dovedete si představit, že byste stahovali rychlostí 5,5 TB/s? I dnes existují domácnosti, které stahují rychlostí sotva 1 MB/s. Světem však v nedávné době proběhl nový rychlostní rekord. Tým odborníků z Austrálie vyvinul a otestoval novou technologii, která umožnila přenos dat v optické síti rychlostí neuvěřitelných 44,2 terabitů (Tb/s) za sekundu, což odpovídá rychlosti 5,525 terabytů za sekundu (TB/s).

Za úspěchem stojí především nové zařízení typu micro-comp (na fotografii), které bylo vůbec poprvé otestováno mimo laboratorní podmínky. Pokus byl proveden v optické síti mezi dvěma australskými univerzitními kampusy vzdálenými téměř 80 km. A výsledek opravdu stojí za to. Přenosová rychlost byla až 44 000 krát rychlejší než je nejrychlejší dostupná rychlost internetu pro veřejnost. NASA používá ještě rychlejší technologii, než která je poskytována veřejnosti, ale ani ta s přenosovou rychlostí 400 Gb/s se nevyrovná poslednímu experimentu (44 200 Gb/s).

Obrovskou výhodou v budoucím nasazení této technologie je to, že můžeme využít stávající optickou infrastrukturu. Jediným požadavkem je tak pouze zavedení nových fotonických čipů do praxe.

I tak si na plošné zavedení asi pár let ještě počkáme, nicméně nás čeká opravdu rychlá budoucnost. 

Zdroje k hlubšímu bádání

Australian researchers record world’s fastest internet speed from a single optical chip

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *