Češi otestovali vakcínu proti lymské borelióze se 100% účinností!

Lymská borelióza je onemocnění způsobené bakteriemi, které přenáší klíšťata. Prvním příznakem je zarudnutí v místě přisátí klíštěte (viz obrázek). Dále se může projevit bolestí svalů, horečkou či únavou. Může vám to tak evokovat spíše příznaky chřipky, ale naopak nemusí se dostavit žádné z těchto symptomů. Pokud je však nemoc neléčena, napadá nervovou soustavu, srdce a klouby. Aktuálně se léčí pomocí antibiotik.

Na rozdíl od další časté nemoci přenášené klíšťaty, klíšťové encefalitidy, pro lymskou boreliozu doposud nemáme očkování. Průlomem by tak mohla být právě nedávno testovaná látka, kterou vyvinula americká farmaceutická společnost. Ta poskytla tuto látku pro otestování na evropských typech borelií českým vědcům z Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR.

Testování probíhalo zatím pouze na zvířatech nicméně zde vakcína prokázala stoprocentní účinnost. Nyní je na koncernu Sanofi, který látku vyvinul, zdali bude investovat další finance do klinických studií, kde by se látka otestovala i na lidech.

Vakcinace touto látkou naučí náš imunitní systém bojovat s boreliemi prakticky ihned po vstupu do těla. Borelie se tak nestihnou namnožit a způsobit jakékoli obtíže. Výhodou nové látky je také to, že je univerzální a funguje proti všem známým druhům borelii, kterých je nyní 21.

Líbí se vám naše novinky? Pozvěte na naši stránku také své přátele nebo nás podpořte na našem Patreonu

Zdroje k hlubšímu bádání

Očkování proti lymské borelióze na dosah. Čeští vědci úspěšně otestovali novou látku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *