Pořídit si lampičku nebo svítící rostlinu?

Světélkující rostliny nejsou ničím novým ani převratným. Tuto technologii ovládáme už léta a pomocí genetické modifikace jsme schopni rozsvítit kdeco. Dokonce existovaly plány, že by se do měst místo pouličního osvětlení sázely svítící stromy. Tento plán ale ztroskotal na tom, že tehdejší technologie neumožnily rozsvítit stromy dostatečně silně.

Právě v intenzitě světla vydávaného rostlinami přináší revoluci nová studie (odkaz v komentářích), kde se během experimentů povedlo zvýšit svítivost rostliny až na desetinásobek.

Luminiscence (svícení) není v přírodě ničím zvláštním. Spousta organismů dokáže svítit po nasvícení UV světlem (houby, rostliny), mohou svítit díky symbiotickým bakteriím (ryby) nebo si mohou světlo vyrábět samy (světlušky).

Historie rozsvěcování rostlin je dlouhá a k prvním pokusům docházelo už před třiceti lety. Efektivita však nebyla nijak závratná. Až do nedávna, kdy byl použit nově popsaný systém, který pomáhá svítit některým houbám.

Tyto geny se chytly a umožňují rostlinám produkovat světlo jak ze stonku, tak z listu a dokonce i z květů a kořenů. Celá rostlina svítí zeleným světlem.

O samotný proces svícení se starají hlavně tři enzymy, které postupně mění kyselinu kávovou (běžně se vyskytující v rostlinách) na svítící formu luciferinu. Další enzym se pak stará o návrat luciferinu zpět do formy kyseliny kávové. Celý proces je jistě energeticky náročný, ale údajně rostlinám tabáku (na kterých byl pokus prováděn) nijak neškodil.

Dočkáme se tedy svítících zahrad jako ve filmu Avatar? V Evropě nejspíše ještě dlouhou dobu ne. Evropská legislativa neumožňuje prodej geneticky modifikovaných organismů veřejnosti. Nicméně v Americe, kde je obchodování s GMO povoleno se můžeme v budoucnu dočkat opravdu zajímavých jevů. Právě pro dekorační účely by se mohly tyto rostliny zde prodávat.

Jaký je váš názor na svítící rostliny? 

Zdroje k hlubšímu bádání

Plants with genetically encoded autoluminescence

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *