Správnou spoluprací a koordinací lze ušetřit spoustu energie!

Zarazila vás někdy myšlenka, proč se hejna ptáků často řadí do tvaru připomínající písmeno V? Proč tomu tak je? Následují svého vůdce? Jedná se o rodinu, kterou vedou dospělí jedinci? Nebo je to zcela jinak?

Tento jev řadících se ptáků do písmena V můžeme pozorovat převážně u migrujících ptáků, kteří musí urazit obrovské vzdálenosti. Nejedná se však o žádnou formu úcty vůdce hejna nebo snad ochranu slabších či příbuzných. Ve skutečnosti jen málokdy jsou v hejnu příbuzní jedinci.

Ve skutečnosti ptáci jen využívají fyzikálních zákonů aerodynamiky. Tím, že se řadí do tvaru otočeného písmene V využívají vzdušného proudění, které vzniká za prvním jedincem, který rozráží vzduch. Díky tomu je energeticky náročný let stojí méně sil a zvládnou doletět mnohem dál.

Ale co ten chudák vepředu? Nebojte se, zbytek hejna nečeká až chudák vůdce vypustí duši. Ve vedení hejna se totiž všichni rovnoměrně střídají a ve vedení hejna je každý přibližně stejně dlouhou dobu. Jedná se tedy o krásnou formu spolupráce, ze které má prospěch celé hejno.

Líbí se vám tato zajímavost? Podpořte nás na našem Patreonu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *