Proteus: první neřezatelný materiál na světě vyrobený člověkem

Seznamte se s novým materiálem, který nese název proteus. A své jméno si opravdu zaslouží. Jedná se totiž o historicky první materiál na světě, který vyrobil člověk a nelze jej řezat konvenčními způsoby.

Materiál je vyroben ze strukturovaného hliníku a keramických kuliček. Právě díky nim získává unikátní vlastnost a nelze jej řezat bruskou, vrtákem a dokonce ani proudem vody.

Pokud se pokusíme proteus rozříznout, projdeme pouze vrchním pláštěm. Ve chvíli kdy se bruska či vrták zakousnou hlouběji, narazí na vnitřní část, který kromě hliníku obsahuje také keramické kuličky. Ty vytvoří vibrace, které každý nástroj, který se pokusí projít skrz okamžitě ztupí. Navíc se při tomto úkonu vytvoří keramický prach, který materiál ještě mnohem více zpevní.

Proteus odolá také řezáním pomocí proudu vody pod vysokým tlakem. Keramické kuličky totiž rozšiřují proud vody a tím výrazně snižují schopnost vody materiál rozříznout.

Své uplatnění nalezne pravděpodobně v ochranných pomůckách pro lidi, kteří pracují s vrtáky a řezáky a jejich práce pak bude mnohem bezpečnější. Rozhodně by se pak hodil třeba i jako řetěz na kolo. Ovšem momentálně by šlo asi o poměrně drahý řetěz, ale s rozšířením využití půjde určitě cena dolů.

Na co byste tento materiál využili vy? 

Zdroje k hlubšímu bádání

Non-cuttable material created through local resonance and strain rate effects

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *