Vesmírná loď Crew Dragon se dnes večer vrátí na Zemi!

Už je to dva měsíce, kdy jsme společně sledovali historický okamžik, kdy byli na mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) historicky poprvé dopraveni astronauti soukromou společností SpaceX.

Tehdy se povedlo bezpečně dopravit astronauty na ISS. Dnes nás čeká ukončení této přelomové mise. Návrat astronautů na zem je naplánován na 20:42 našeho času (SELČ). Loď přistane u břehů Floridy.

Přesné místo přistání ještě není zcela známo. Je vytipováno několik lokalit. Upřesnění bude záviset především na čase, kdy se Crew Dragon odpojí od ISS a na samotném počasí, které může ještě přistání zkomplikovat. Každopádně je v plánu vybrat místo, které by umožnilo co nejrychlejší přistání, aby celá mise proběhla ještě za světla.

Astronauti Behnken a Hurley jsou již od brzkých ranních hodin připraveni v lodi. Samotné odpoutávání totiž začalo již kolem půl druhé hodiny ranní.

Po oddokování lodi od ISS se zažehnou motory, které nasměřují loď na správnou trajektorii. Během přistávání dojde také k plánovanému odpojení nákladní části lodi, která má za úkol materiál pouze dopravit na ISS a s opětovným použitím se již nepočítá. Nákladní část tak shoří v atmosféře.

Po následujícím posledním zážehu motorů dojde nakonec k otevření padáků, které zpomalí pád kapsle a loď dopadne do moře.

Při vstupu do atmosféry se očekává také asi šestiminutový výpadek signálu. Loď totiž bude padat až rychlostí přes 30 000 km za hodinu. Teplota na povrchu lodi bude díky tření vzduchu dosahovat téměř 2 000 °C.

Na všech plánovaných lokalitách dopadu budou čekat lodě týmu SpaceX, které loď vytáhnou z vody.

Přímý přenos celé události budeme sdílet online na naši stránce Science Reveal. Staňte se našimi fanoušky a sledujte nás!

Další mise společnosti SpaceX nás čeká pravděpodobně v září. I o této události budeme informovat. Na ISS budou dopraveni tentokrát 4 astronauti: tři Američané z NASA Michael Hopkins, Victor Glover, Shannon Walker a Soichi Noguchi z japonské výzkumné agentury JAXA.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *