Solární panely mají dvojnásobnou účinnost. Na výzkumu se podíleli i Češi.

Na novém prototypu pracovalo 14 pracovišť z 8 zemí světa. Na projektu NextBase se podíleli také výzkumníci z Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR. Výsledkem je fotovoltaický článek s účinností dvakrát vyšší než mají současné nejkvalitnější články. Do volného prodeje by se měl prototyp dostat do dvou let.

Díky Čechům je také projekt připraven pro seriovou výrobu. Vyvinul totiž metodu kontroly kontaktů panelů, která zkrátila dobu nutnou pro kontrolu z hodin na sekundy. Lze tedy kontroly provádět přímo na výrobní lince.

V současné době se účinnost fotovoltaických elektráren pohybuje v rozmezí 12 a 17 %. Nový prototyp zvýšil účinnost až na 25,4 %.

A právě nízká účinnost solárních panelů je předmětem současných sporů o ekologické výhodnosti využívání fotovoltaických elektráren. Nicméně vidíme, že výzkum jde stále kupředu a do budoucna nás čeká ještě opravdu velký boom.

Důležité je také umisťování elektráren, kde je budoucnost v tom umístit je na střechy domů ve městech. Mnoho světových univerzit takto již solární panely využívá. Co myslíte vy? Je budoucnost energeticky v získávání Sluneční energie?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *