Žralok obrovský má oči plné zubů

Žralok obrovský, nebo také žralok velrybí (Rhincodon typus) je opravdu netradičním tvorem mořských hlubin. Jedná se o tvora běžně dorůstajícího do velikosti 9 metrů (největší chycený jedinec měl dokonce přes 18 metrů). Nicméně se nejedná o pro člověka nebezpečného tvora. I přesto, že patří mezi obávané žraloky, tak se živí převážně planktonem a malými rybkami. Pyšnit se může také dlouhověkostí, kdy se nejstarší jedinci dožívají až 150 let.

Tím ovšem výčet jeho zajímavých specifik nekončí. Mořští biologové z Japonska nyní zjistili další unikát. Tento žralok má oči pokryté drobnými „zuby“. Má jich tam přes 3 000. Jedná pravděpodobně o mechanickou ochranu očí, které má umístěné na okraji hlavy. Tato pozice mu umožňuje dokonalou orientaci v prostoru, nicméně činí oči náchylnými k poškození. Tyto „zoubky“ pak mají oči právě před ním chránit. Mimo to dokáže žralok obrovský své oči zatáhnout dovnitř hlavy. Tato další adaptace poukazuje na fakt, jak moc důležitý je pro žraloky obrovské zrak.

U jiných druhů žraloků nebyla ani jedna z těchto adaptací pozorována. Nicméně žraloci jsou takovými obrněnými tanky podmořského světa. Jejich tělo totiž není obaleno běžnými šupinami, ale drobnými kostnatými destičkami s výstupky (hroty), kterým se říká plakoidní šupiny.

Tyto plakoidní šupiny jsou všechny směřovány směrem k ocasu a způsobují to, že žraločí kůže je v jednom směru hladká a v druhém drsná. Kostnaté šupiny také umožňují hladší průtok vody a zejména zabraňuje usazování se parazitů na těle žraloka.

Tato struktura je hojně studována a hledá se syntetická varianta, který by mohla být využita na stavbu trupu lodí.

Zdroje k hlubšímu bádání

Armored eyes of the whale shark

Šupina (rybovití obratlovci)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *