Přes 275 uhynulých slonů v Botswaně. Nikdo zatím nezná příčinu.

Botswana, která je africkým rájem pro slony nyní čelí neznámému zabijáku. Na přelomu května a června se v přírodní rezervaci začaly objevovat stovky mrtvých slonů. Pytláctví bylo vyloučeno, protože sloni byli prakticky netknutí. Zůstali jim i kly, pro které se převážně sloni loví.

Pravděpodobnou příčinou bude nemoc postihující zejména slony. Kdyby mělo jít o otravu, byla by v okolí nalezena uhynulá těla mrchožroutů, kteří by se otrávili ze sloního masa. Žádná taková těla nalezena nebyla. Vzorky uhynulých zvířat byly rozeslány na rozbor do Zimbabwe, Jihoafrické republiky a do Kanady. Původce nemoci zatím však stále není odhalen.

Botswana byla doposud opravdovým rájem pro slony, protože i přes celkový úbytek slonů v Africe jejich počet v Botswaně za posledních 20 let stoupl z 80 000 na 130 000 jedinců. Může za to zejména kvalitní správa rezervací.

Nicméně loni byl novým prezidentem zrušen zákaz lovení slonů, který zavedl jeho předchůdce. Díky světové korona krizi však letos lovecká sezóna nezačala. Kvůli zavřeným hranicím se do země nedostal dostatečný počet zájemců.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *