Japonský rychlovlak, který odolá zemětřesení!

Zatímco České Dráhy se snaží udržet vlaky na kolejích i na klidné půdě, Japonsko přišlo s rychlovlakem, který odolá i silnému zemětřesení.

Vlak chtělo Japonsko představit na Letních olympijských hrách v Tokiu. Ty však byly kvůli koronaviru přeloženy na příští rok. Japonci ale nenechali fanoušky vlaků čekat a představili revoluci v pohodlí a zejména bezpečnosti.

Vlak N700S Supreme bude jezdit na trase mezi Osakou a Tokiem. Je vybaven většími úložnými prostory, novým odpružením a zejména novým autonomním pohonným systémem.

Pokud by došlo (například vlivem zemětřesení) k přerušení dodávky elektřiny ze sítě a vlak uvízl na nebezpečném místě (třeba most), tak je vybaven bateriemi, které jsou schopné jej pomalu dopravit do bezpečnějších prostor. Tato baterie je dobíjená během provozu, kdy je vlak napájen klasicky ze sítě.

Pro Japonsko je to velký a důležitý pokrok. Zemětřesení jsou zde totiž problémem na denním pořádku a tlačí tak technologický pokrok v oblasti konstruktérství stále nahoru. Po kyvadlových budovách zde tedy máme pohodlnější a bezpečnější vlaky. 

Zdroje k hlubšímu bádání

Advanced Functions on Display as Tokaido Shinkansen N700S Debuts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *