Odtávání grónských ledovců podle nové studie už nezastavíme

Podle nové studie publikované v časopise Nature Communications Earth & Environmen se ledovce v Grónsku ztenčily natolik, že o ně pravděpodobně přijdeme. Hlavním problémem je to, že během roku napadne mnohem menší množství sněhu než ho odtaje v letních měsících. Podle studie už tomuto odtávání nepomůže ani výrazné snížení emisí.

Výzkum sledoval 234 ledovců v Arktidě po dobu 34 let. Hlavní autorka studie upozorňuje také na to, že pokud roztají všechny pevninské ledovce v Grónsku, tak by došlo ke zvýšení hladiny oceánů o cca 6 metrů. To by vedlo mimo jiné k zaplavení mnoha přímořských oblastí.

Podle sledování ve studii byla ještě v roce šance, že se ledovce udrží cca na stejném množství (byla šance, že se v 50 letech ze 100 zvětší). Dnes už se ledovec pravděpodobně zvětší pouze v 1 roce ze 100.

Úbytek ledovců bohužel snižuje odrazové plochy pro záření ze slunce a tím se celá planeta opět otepluje. K dalšímu oteplování přispívají také skleníkové plyny (zejména oxid uhličitý a methan), které pak udržují tepelné záření u Země.

Pokud chcete lépe pochopit, co pro nás znamená ztráta ledovců, pak doporučujeme navštívit brněnské VIDA science centrum. To si během léta připravilo speciální science show Led nad zlato, kterou můžete vidět za příznivého počasí v nové venkovní expozici až do konce září. Názorně a velmi zábavnou a efektní formou vám tam ukážou jak je pro nás led důležitý.

Zdroje k hlubšímu bádání

Dynamic ice loss from the Greenland Ice Sheet driven by sustained glacier retreat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *