Plíseň z Černobylu ochrání budoucí kolonizátory vesmíru!

Havárie v Černobylu je dodnes jednou z největších jaderných katastrof lidstva. Možná nám však přinese i něco pozitivního.

V chladících věžích elektrárny byla nalezena plíseň druhu Cladosporium sphaerospermum. Tuto plíseň známe už od 19. století, ale nyní objevujeme, co vše tato houba dokáže.

Zjistilo se totiž, že má speciální schopnost přetvářet energii radiace do chemických vazeb. Funguje tedy obdobně jako rostliny při fotosyntéze. Jen místo viditelného světla pohlcuje radioaktivní záření. Dá se tedy říci, že se radioaktivitou živí.

Tento fakt zaujal zejména vědce řešící problematiku vesmírného cestování. Při cestě na Mars by totiž člověk do těla dostal až 60 % dávky radiace, kterou by měl dostat za celý svůj život. Problém s radiací by tak byl i na případných měsíčních základnách či základnách na Marsu.

Cladosporium sphaerospermum byla již otestována také na mezinárodní vesmírné stanici, kde potvrdila očekávání. Ukázala se totiž být spolehlivým štítem proti radiaci z vesmíru a pohltila většinu okolní radiace.

Nespornou výhodou je také možnost nechat si plíseň narůst až na místě. Při cestě do vesmíru se totiž počítá každý kilogram váhy. Stačí si tedy vzít jen malý vzorek a ten na místě kultivovat do větších rozměrů. Nutností je však zajistit dostatečný přísun ostatních potřebných živin.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *