Venuši bude brázdit steampunkový kombajn

Nedávno jsme vyslali další rover na Mars, ale co taková Venuše? Pokusů o její průzkum proběhlo už několik. Naposledy se na Venuši vydala sonda Vega 2 v roce 1985. Nicméně i ona podlehla extrémním podmínkám panujícím na Venuši. Atmosféra je tvořena převážně oxidem uhličitým a tlak u země je více než 90 krát větší než na naši planetě. Také teplota přes 460 °C není pro naši elektroniku zdaleka příznivá.

Nyní NASA plánuje vyslat na Venuši rover, který by měl odolat tamním podmínkám déle než pár minut. Ideálně by měl její povrch brázdit několik měsíců. Proto před časem vypsala veřejnou soutěž v níž mohli lidé a společnosti z celého světa zasílat své návrhy. Na vítěze čekalo 15 000 amerických dolarů (přes 330 000 Kč).

Rover pro Venuši musí nejen odolat extrémním podmínkám, ale zejména mít funkční senzor, který dokáže prozkoumávat okolí. Problém je v tom, že naše elektronika je funkční do teplot lehce nad 100 °C. Což na Venuši nestačí. Návrh tohoto senzoru tak byl také součástí (a hlavním předmětem) soutěže.

Vítězný návrh pak vsadil na minimalistický design založený zejména na mechanických částech. Trošku tak připomíná stroje z doby páry. I proto získal svou přezdívku steampunkový kombajn. Poháněn bude větrnou energií a senzory budou mechanicky snímat okolní terén.

V soutěži se však sešla řada dalších zajímavých řešení a návrhů. Oceněné návrhy si můžete prohlédnout v článku (anglicky) v komentářích.

Zdroje k hlubšímu bádání

Exploring Hell: Avoiding Obstacles on a Clockwork Rover

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *