Detailní snímek sluneční skvrny

Právě se koukáte na snímek pořízený teleskopem Gregor. Když se podíváme ke Slunci pouhým okem, tak na první pohled vypadá naprosto klidně a stabilně. Ve skutečnosti se jedná o obrovsky dynamický systém, který se neustále mění.

Skvrny na Slunci, které teleskop dokáže zachytit vypadají jako díra do hvězdy samotné. Nicméně se jedná spíše o anomálii v magnetickém poli Slunce. Jsou to velmi magneticky silná místa, ze kterých vycházejí siločáry, které se rovnou i vracejí. Tak vzniká vzor, který vidíte na snímku.

Černé se tyto skvrny zdají jen kvůli nastavení senzorů. Jedná se o chladnější místa na slunci, která září o něco méně, ale v kontrastu s jasným zbytkem slunce se jeví černé. Kdybychom tento kousek materiálu vytáhli mimo slunce a upravili citlivost snímače tak, aby hmota byla vidět, zářila by v oranžovém spektru (na rozdíl od bílého Slunce).

Sluneční skvrny jsou viditelné i pouhým okem. Pokud se na slunce budete dívat skrze svářečské brýle, můžete spatřit drobné tečky na jeho povrchu. Naše oko totiž také upraví citlivost vnímaného světla podle okolí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *