V Texasu naklonovali koně převalského z 80. let

e to 24 let od naklonování prvního savce – ovce Dolly. Nyní se klonování začíná využívat pro záchranu ohrožených druhů. Nyní se povedlo naklonovat silně ohroženého koně Převalského.

Na záchraně tohoto druhu pracuje také ZOO Praha, která už do volné přírody v Mongolsku vrátila několik jedinců. Nicméně je zde velký problém s nízkou genetickou variabilitou jedinců. A právě s tím může pomoci ono klonování.

DNA byla totiž odebrána ze 40 let starého kryogenicky zachovalého vzorku buněk koně jehož rodiče byli ještě volně žijící jedinci. Fascinující na tom je zejména stáří vzorku. Již dříve byly provedeny pokusy o znovuzrození druhu kozorožce pyrenejského. Ten však bohužel chvíli po porodu zemřel na defekt plic. O to větší událostí je to, že Kurt (naklonovaný sameček koně Převalského) je plně zdravý a čilý.

Co si o tomto výzkumu myslíte vy? Máme se snažit pomocí genetiky obnovovat druhy, které jsme vyhubili? Zajímavý článek plný dalších detailů o tomto výzkumu napsal také Vědátor (odkaz najdete v komentářích).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *