Nezívejte v zoo nebo tím nakazíte i slony!

Znáte to, když zívnete a začnou zívat všichni kolem vás? Lidé jsou schopni se snadno vzájemně nakazit zíváním. Nejen proto se to stalo častou zábavou třeba ve školních lavicích, kdy se občas nudící se žáci rozhodli rozezívat celou třídu.

Doposud se předpokládalo, že nakažlivé zívání je vlastní zejména primátům. Bylo pozorováno i u psů, ale ne zcela dokonale popsáno. Nová studie z jara tohoto roku (v komentářích) však poukázala na možný přenos nakažlivého zívání mezi různými druhy. A to z člověka na slona afrického.

Schopnost nakazit se zíváním dost pravděpodobně souvisí s empatií. Proto je vyvinutá zejména u primátů, kteří žijí společenským stylem života. Stejně tak jako člověk. Nicméně u slonů je společenství prakticky stejně důležité jako u nás. Proto je možné, že jsou u nich vyvinuty podobné mechanismy jako u nás.

Dokáže se však slon vcítit do člověka samotného? Dokáže vnímat jeho stav? Zajímavé je, že sloni se dokázali nakazit zíváním pouze od člověka. Od žádného jiného druhu ne. Nicméně ne všichni sloni jsou dostatečně empatičtí. Opakované projevy nakažlivého zívání se projevily pouze u 3 slonů z 10. Také je zajímavé, že se to povedlo u slonů afrických, kteří nejsou tak domestikovaní jako jejich indičtí příbuzní. Nicméně afričtí sloni žijí ve stádech, kde pro ně stádo je na prvním místě.

Tak schválně, napište nám do komentářů kolikrát jste zívli během jeho čtení. Mě (autora příspěvku) už ze zívání bolí klouby na puse. ?

Zdroje k hlubšímu bádání

Contagious Yawning in African Elephants (Loxodonta africana): Responses to Other Elephants and Familiar Humans

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *