Seznamte se s Jonathanem, želvou, která se vylíhla v roce 1832

V roce 1832 byl zahájen provoz první železniční trati v Čechách. Jednalo se o koněspřežnou železnici z Českých Budějovic do Lince. Ve stejný rok byla uznána nezávislost Řeckého království a prvním řeckým králem se stal bavorský princ Ota I. Fotografie tou dobou byla žhavou novinkou a svět ještě čekaly dvě největší války v lidské historii. To je doba, do které se vylíhl Jonathan. Sameček želvy obrovské, který se narodil na Seychelách.

Rod vylíhnutí je však pouze odhadován. Na Svatou Helenu, kde žije dodnes, byl dovezen v roce 1882, kdy jeho velikost odpovídala velikosti padesátileté želvy. Dnes je mu tedy něco kolem 190 let. Tento věk se však podepsal na jeho zdravotním stavu. Dnes už kvůli šedému zákalu prakticky nevidí a přišel i o čich. Nicméně o něj neustále pečuje veterinář Joe Hollis, který se stará zejména o dostatečný příjem potravy.

Želva obývá pozemek oficiální rezidence guvernéra Svaté Heleny. V roce 1882 zde byly ze Seychel převezeny 6 želv. Jonathan je posledním přeživším. Že se jedná o velmi váženého občana země svědčí i to, že je vyobrazen pětipencové minci svatohelenské libry. Až Jonathan zemře dostane se mu pravděpodobně také vztyčení obří bronzové sochy a jeho krunýř bude vystaven na památku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *