Ježci – kdy potřebují pomoc?

Máte rádi ježečky? Tak dejte pozor ať jim omylem třeba neublížíte.

Pokud na podzim najdete opuštěná samostatná mláďata ježků, není třeba je z místa odnášet. Zimy jsou v posledních letech mírné a tak mají malí ježci velkou šanci na přežití. Můžeme je přikrmovat granulemi pro koťata a dá se koupit i speciální krmivo pro ježky.

K přezimování jim stačí hromádka z listí a větví, ale můžeme jim koupit nebo vyrobit ježčí domek a do listí nebo jiného přírodního materiálu ho zahrabat. Jak vyrobit ježčí domeček? Odkaz najdete v komentářích.

K této infografice bychom jen dodali, abyste nepálili hromady listí, které už delší dobu na daném místě leží. Mohou v nich být ježečci nebo další zvířátka.

V nocích často ježci přebíhají silnice. Jezděte proto opatrně. Dost často se s ježky setkáváme i na zalidněných sídlištích. Proto zpomalte vždy když uvidíte něco tmavého na cestě.

A kteří ježci pomoc odborníků opravdu potřebují?

Opuštěný ježčí miminka, která si ještě neumí sama najít potravu. Než je odvezeme na záchrannou stanici, měli bychom se ujistit, že jsou opravdu opuštěná a že jsme jejich mámu jen nevyplašili.

Zmatení ježci, kteří se ve dne procházejí bez jakéhokoli pudu sebezáchovy a nesnaží se utéct nebo se sbalit do klubíčka. A samozřejmě ježci zjevně zranění a nemocní.

Podzim přichází, myslete prosím na to, že zde nežijeme sami.

Čtěte také

Nevíte, co se starou paletou? Vyrobte domek pro ježka (video)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *