Na Jávě byla spatřena 2 mláďata ohroženého nosorožce jávského

Na Indonéském ostrove Jáva byla spatřena dvě mláďata silně ohroženého nosorožce jávského. Zachytily je fotopasti umístěné v indonéském národním parku na tomto ostrově. Jedná se o samce Luthera a samičku Helen.

Internetem tak koluje zpráva o tom, že je to velká naděje pro záchranu celého druhů. Zdroje totiž uvádí, že se na celém ostrově vyskytuje posledních 63 – 74 jedinců. Můžou však tato mláďata být skutečnou spásou pro celý druh?

Dosti pravděpodobně ne. Většina suchozemských savců, kteří se svým počtem dostanou pod 500 jedinců je prakticky odsouzena k postupnému zániku. A počet 74 je už opravdu velmi kritický.

Jde o to, že v takové populaci dochází ke křížení geneticky příbuzných jedinců (takzvaný inbreeding). Ten má za následek to, že se u daných jedinců začnou objevovat ve větším množství recesivní (potlačené) geny. Ty s sebou v mnoha případech nesou vážná genetická onemocnění a různé poruchy, které neumožní danému tvoru přežít ve volné přírodě.

Jeden z mála druhů, kterému se inbreeding vyplatil byl gepard, který díky němu získal svůj tvar těla a tím i rychlost. Ten si takzvaným bottleneckem (efektem hrdla láhve) prošel rovnou dvakrát. Jednou před cca 100 000 lety a podruhé před 12 000 lety. Díky tomu jsou si všichni dnes žijící gepardi velice geneticky blízcí. Dokonce imunitní systém u nic nerozezná transplantaci z jiného jedince. Pro zajímavost. U člověka je problém najít vhodného dárce i ve vlastní rodině.

Nicméně zpět k nosorožcům. Vzhledem k jejich rychlosti rozmnožování a nízkému počtu jedinců je dost nepravděpodobné, že by se populace dokázala ještě někdy zvýšit. A to i kdyby nebyli postiženi genetickými chorobami. Tato dvě nová mláďata jsou tak spíše jen nadějí pro to, že tu s námi nosorožci jávští budou o pár let déle.

Zdroje k hlubšímu bádání

Two Extremely Rare Javan Rhino Babies Have Been Seen in Indonesia, Offering New Hope

Nosorožec jávský

Minimum viable population

What Do Real Population Dynamics Tell Us About Minimum Viable Population Sizes?

Gepard štíhlý

Efekt hrdla lahve

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *