Planeta se otočí kolem své osy za 23 hodin 56 minut a 4,09 sekundy. Jak je možné, že má den 24 hodin?

Když se školáka zeptáte co to znamená jeden den, tak na vás pravděpodobně vychrlí, že je to doba, za kterou se Země otočí kolem své vlastní osy. A bude mít pravdu, ale zároveň ji mít nebude. Existují totiž dva způsoby jakými lze měřit den.

Jak je již zmíněno na obrázku, tak Země se kolem své osy otočí za 23 hodin 56 minut a 4,09 sekundy. Tomuto otočení se říká hvězdný den. A ten je dán právě otočkou planety o přesně 360°. Jak ale asi správně tušíte, tento čas my nepoužíváme a mohl by nám dělat i trošku binec v kalendáři a zejména v tom v kolik hodin je a není tma. Po půl roce by se nám totiž časově mohli prohodit půlnoc s pravým polednem.

Lidé na Zemi používají takzvaný sluneční den. Ten se počítá podle toho, za jak dlouho bude slunce opět na stejném místě na obloze. Tedy za jak dlouho můžeme Slunce pozorovat pod stejným úhlem jako včera.

Stále vám to nedává smysl? Proč by se slunce po otočce Země přesně o 360° nemělo vrátit na své místo na obloze?

Může za to Země, která je pěkný sprinter. Během jedné otočky o 360 ° totiž uběhne asi 2,5 milionů kilometrů dráhy kolem Slunce! Aby se pak slunce na nebi objevilo na stejném místě jako včera, musí se Země otáčet k chviličku déle. Přesněji o 3 minut a 55,91 sekund, aby se při tom sprintu narovnala zpět „čelem“ ke Slunci. Celkem se tedy otočí o 361°. Za celý rok se tak za 365 dní Země otočí 366 krát kolem své osy.

Pro lepší představu jsme vám do komentářů pod příspěvek vložili také video s animací.

A proč si lidé zvolili právě tento výpočet? To je jednoduché. Spočítat přesnou otočku planety bylo v minulosti dost náročné. Jediné čeho se naši předci mohli chytnout bylo právě Slunce. Den tedy určili jako čas, kdy se Slunce druhý den objeví zase pod stejným úhlem. Tento úsek pak rozdělili na 24 hodin.

Pro denní rytmus je navíc rozhodně přirozenější mít pravé poledne vždy ve chvíli, kdy je slunce nejvýš. Navíc máme každý den o téměř 4 minuty více času než bychom teoreticky mohli mít.

Tyto 4 minuty denně můžete věnovat třeba studiu právě zajímavostí na naši stránce a pokud to přečtete rychleji, tak nás můžete třeba sdílet, pozvat na naši stránku své přátele nebo nám napsat zajímavý komentář.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *