Nože ze zmražených lidských výkalů nejsou funkční!

Věda není jen zkoumání vesmíru, nových léků či hledání nových forem života. Na poli vědy se občas zkoumají opravdu zajímavé hypotézy. Takovou přehlídku na první pohled nejvíce bizarních výzkumů můžeme vidět při každoročním udělování Ig Nobelových cen.

IG Nobelovy ceny se udělují od roku 1991. Zprvu byly udělovány za výzkum, který již nemohl nebo by neměl být opakován. Dnes je však kriterium trošku jiné. Jde o to, že se má nad daným tématem člověk nejprve pousmát a poté nad ním zapřemýšlet. Krásným takovým příkladem je, a asi nejvíce známou Ig Nobelovu cenu získal, výzkum věnující se analýze toho, proč se těhotná žena nepřeklopí.

Ig Nobelova cena je udělována v Americe současnými držiteli skutečných Nobelových cen. Byli jí obdařeni také někteří čeští vědci. Například za výzkum „zda vlastnictví koček ohrožuje dušení stav“ nebo výzkum „když psi vylučují, tak preferují orientaci těla od severu k jihu na základě magnetických siločár Země“.

Letošní IG Nobelovy ceny opět nebyly zklamáním. Tu, který zaujme na první pohled máme již v obrázku pro upoutání pozornosti. Ano skutečně existuje výzkum toho, jestli lze ze zmražených lidských výkalů dělat kvalitní nože. Co si budeme povídat. V mrazivé Arktidě či Antarktidě by se to určitě hodilo. Bohužel, budou si muset dobrodruzi najít lepší materiál. Výzkum probíhal v Americe.

Naproti tomu Nizozemci a Belgičani se vrhli na pole medicíny a přišli s novou lékařskou diagnozou: misofonií. Misofonie spočívá v nepříjemném pocitu, když slyšíme jiné lidi žvýkat.

A vraťme se zase do Ameriky. Zde jistý vědec vyzkoumal, že většina entomologů (odborníků na hmyz) se bojí pavouků (ti ovšem mezi hmyz nepatří, ale je fakt, že při studiu hmyzu na ně chudáci entomologové narazí asi často).

A abychom byli fér tak tým složený jak z Evropanů tak z Američanů zase zkoumal vztah HPD dané země a toho jak moc se v dané zemi lidé líbají na ústa. Tady by mě zajímalo jestli rozlišili mezi korelací a kauzalitou.

Fyzici se zase ukázali jako tyrani nebohých žížal. Zkoumali totiž co se stane s tvarem těla živé žížaly, když ji rozvibrují na vysoké frekvenci .

A zajímalo vás někdy, jaký zvuk bude vydávat aligátor, když bude vydechovat helium? Mezinárodní tým vědců to totiž zajímalo. Tak si vzali samičku aligátora čínského a zavřeli ji do komody, kde ji pustili vzduch obohacený o helium.

Zaujal vás některý z těchto výzkumů natolik, že byste chtěli abychom na něj rozpracovali samostatný článek? Napište nám do komentářů. Přikládáme také odkaz na seznam všech udělených IG Nobelových cen.

Líbí se vám naše příspěvky? Dejte To se mi líbí u naši stránky a sledujte nás tak nebo nás doporučte i vašim přátelům! Děkujeme za přízeň.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *