Nobelova cena 2020 za fyziku byla udělena za výzkum černých děr!

Nové nositelky Nobelovy ceny za chemii už známe ze včerejšího článku. Dnes se seznámíme s čerstvými laureáty na poli fyziky.

V roce 2020 byl oceněn Roger Penrose za dokázání toho, že utváření černých děr potvrzuje Einsteinovu teorii relativity. Zajímavostí je to, že Einstein sám nevěřil v existenci černých děr a přitom paradoxně právě jejich existence matematicky potvrdila jeho teorii relativity. Roger Penrose popsal černé díry už v roce 1965 a doposud je jeho článek považován za jeden z nejvíce průlomových článků z oblasti teorie relativity.

O druhou polovinu odměny se budou dělit Reinhard Genzel a Andrea Ghez, kteří poskytli dosud nejpřesvědčivější důkazy o supermasivním objektu v centru naší galaxie. Oba vedli vlastní tým vědců, který se zaměřil na oblast s názvem Sagittarius A*, která se nachází v centru mléčné dráhy (naší domovské galaxie). Všimli si tak, že v centru naší galaxie existuje něco, co nevyzařuje žádné světlo, ale přitahuje to obrovskou silou okolní hvězdy. Tyto týmy stojí také za vývojem unikátních metod, které nám pozorování dějů ve středu galaxie vůbec umožnilo.

Oficiální předávání Nobelových cen proběhne 10. 12. 2020. NA výročí úmrtí vynálezce dynamitu Alfreda Nobela. Bohužel vzhledem k epidemiologické situaci ve světě bude předání probíhat pouze virtuálně bez obvyklého ceremoniálu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *