Co se děje s jídlem v našem těle?

Většina lidí si jídlo opravdu vychutnává a těší se na něj. Málokdo už ale tuší, co se s jídlem děje dále v těle. A to i přes to, že se o tom učí na základní škole. Pojďme si to tedy znovu připomenout.

Jídlo, které jíme je třeba nejprve mechanicky rozmělnit. K tomu nám slouží naše zuby. Ty jídlo rozemelou na drobnější části, aby mělo co největší povrch a bylo rychleji stráveno. Už v ústech máme ale enzymy, které začínají jídlo i v ústech štěpit. Vyzkoušet si to můžete například na chlebu, který, když budete delší dobu žvýkat v puse tak zesládne. Škrob se totiž začne enzymaticky rozkládat na drobnější cukry, které už vnímáme jako sladké.

Ve chvíli, kdy je sousto řádně rozkousáno, tak jej jazykem posuneme dál do jícnu. Jícen je takové potrubí, které dopraví sousto do žaludku. Zajímavostí je, že jíst můžeme i vzhůru nohama nebo ve stavu beztíže. Zde totiž nezáleží na gravitaci, ale při podráždění svalů v jícnu se vyvolají takzvané peristaltické stahy. Svaly se začnou stahovat postupně tak, že tlačí sousto směrem do žaludku.

V žaludku pak dojde k dalšímu štěpení. Nachází se zde řada enzymů, ale mimo ně i kyselina chlorovodíková, která napomáhá štěpení organického materiálu na jednodušší molekuly.

Nyní se dostáváme k nejdůležitější části trávicí soustavy – tenkému střevu. V něm dochází k vlastnímu vstřebávání živin do těla. Proto se jedná o nejdelší část trávicí soustavy, která na délku měří až 5 metrů a díky mnoha záhybům a zvrásněním je plocha tenkého střeva až 300 metrů čtverečných. Což je plocha asi 4 třípokojových bytů v Brně.

Mimo to do tenkého střeva ústí další důležité orgány trávicí soustavy. Například slinivka produkuje enzymy, které dále štěpí cukry, tuky i bílkoviny. Dále se trávicích procesů účastní játra, která produkují žluč (ta je skladována ve žlučníku). Žluč opět napomáhá dalšímu trávení a zejména vstřebávání tuků. Za 1 den se v lidském těle vytvoří až 1,2 litru žluči.

V mnohem kratším (cca 1,5 metru dlouhém) tlustém střevě se natrávené zbytky začínají zahušťovat. Dochází tak ke vstřebávání vody, minerálů a vitamínů. A konečným produktem, který z tohoto střeva vyjde je už výsledek, který každý známe.

Celý trávicí systém tak trošku připomíná automatizovanou pásovou linku z továrny. Celý proces je samozřejmě poněkud složitější a bylo by možné jej popsat na stranách mnoha knih. Tohle je především pro získání základního přehledu. Většina zmíněných orgánů má také řadu dalších funkcí v těle a neslouží pouze k trávení potravy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *