Tasmánští čerti se vracejí do australské divočiny!

Ďábel medvědovitý, který je známý spíše pod názvem tasmánský čert se pomalu vrací do australské přírody. Z té byl vyhuben zhruba před 3 000 lety, kdy za to mohlo rozšíření psa dingo. V současné době se tento tvor vyskytuje pouze v Tasmanii (ostrov poblíž Austrálie). I zde však žije kolem posledních 25 000 jedinců a zdejší populace rychle ubývá zejména kvůli speciálnímu nádoru, který se šíří z jednoho čerta na druhého.

Již na jaře bylo na kontinentální Austrálii do rezervace o velikosti 400 ha vypuštěno 15 jedinců, kteří byli sledování. Na nové prostředí si perfektně zvykli a tak k nim bylo nyní vypuštěno dalších 11 čertů.

O populaci se nijak nestarají. Čerti si tak musejí vystačit se zdejšími zdroji a veškerou potravu si ulovit sami. Vědci tak chtějí do této populace zasahovat co nejméně a doufají, že se zde populace začne množit.

V následujících se do této rezervace plánuje vypustit dalších 40 jedinců. Všichni jedinci byli před vypuštěním vyšetřeni a byli zcela zdraví. Ošetřovatelé mají nyní možnost pouze sledovat pohyb čertů pomocí sledovacích obojků, ale postarat se o sebe budou muset už sami.

Co myslíte vy? Podaří se obnovit populaci čertů i na kontinentu?

Další čtení

Ďáblové se vrací. V australské divočině opět žijí tasmánští čerti

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *