Víme jak velké bylo embryo (a vejce) nejbližšího známého předka T-Rexe!

Práce mnoha studentů vysoké školy může být někdy zajímavější než se vůbec zdá. Gregory Funston je studentem státní univerzity v Oklahomě a pro svého školitele měl analyzovat dvě fosilie. Ty však nebylo možné vyprostit z kamene bez vážnějšího poškození. Gregory tak přišel s metodou moderního 3D skenování díky kterému mohl obě fosilie prozkoumat do detailu.

Ukázalo se, že se jedná o fosilie vyvíjejícího se embrya blízkého předka tyrannosaura Rexe. Gregory studoval čelist a dráp tohoto nenarozeného tvora. Na základě této analýzy bylo možné odvodit velikost celého embrya a tím i velikost vejce tyranosaura. Embryo bylo veliké zhruba jako dnešní čivava. Na poměry tohoto děsivého opeřeného dinosaura bylo tedy velmi malinké.

Zformovat představu o velikost mláďat tyranosaurů se snažilo už mnoho vědců, ale neměli na to dostatek materiálu ani vhodné vybavení. Gregory tak ukazuje, že i v roli studenta můžete být s dobrým nápadem a vhodným materiálem úspěšnější než vaši profesně starší a zkušenější kolegové.

Zdroje k hlubšímu bádání

First tyrannosaur embryo fossils revealed

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *