Robotičtí delfíni nahradí živé tvory ve filmech a zábavních parcích

V zábavních parcích po celém světě žijí tisíce delfínů v zajetí. Tito delfíni slouží pouze pro pobavení návštěvníků, případně pro využití při natáčení filmů. Blýská se však na lepší časy. Všechny tyto delfíny by mohli nahradit roboti. Roboti, kteří budou k nerozeznání od skutečného tvora.

Americká společnost Edge Innovations nedávno představila robota, který vypadá naprosto stejně jako delfín a jako delfín se dokáže i chovat. Robotický delfín má povrch tvořený z lékařského silikonu a je tak věrnou napodobeninou skutečného povrchu delfína. Je dlouhý 259 centimetrů a váží 250 kilogramů. Velikostně i váhou tak odpovídá skutečnému delfínu skákavému.

Aktuální verze je ovládána skrze kabel, nicméně v budoucí verzi 3.0 se počítá s bezdrátovým ovládáním a bateriemi, které umožní až 10 hodin dlouhý provoz. Robot bude umět veškeré kousky, které zvládnou nyní cvičení delfíni.

Společnost Edge Innovations se už v minulosti podílela na tvorbě robotické kosatky, která byla využita při natáčení filmu Zachraňte Williho! Tak schválně, kdo z vás poznal, že nejde o skutečnou kosatku? A to je nutné si uvědomit, že film byl natočen v roce 1993. Dnes jsou technologie na naprosto jiné úrovni a můžeme se tak dočkat opravdu realistických zvířat.

A kdo ví, třeba se do budoucna dočkáme i skutečných Jurských parků, které budou mnohem věrohodnější než současné Dinoparky.

Jak se tento technologický pokrok líbí vám?

Zdroje k hlubšímu bádání

Robotický delfín na dálkové ovládání je téměř k nerozeznání od skutečného zvířete

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *