Technologie světelného štítu jako ze sci-fi? Želvušky ji už dávno ovládají!

Světelný štít! Sci-fi, nebo realita?

Předem bychom se rádi omluvili za několikadenní absenci příspěvků (poprvé v historii jsme nepublikovali pravidelně). Bohužel omezení dopadla i na nás a my byli nuceni řešit akutní situaci a bohužel již nezbyl čas a příliš energie na psaní článků. Budeme se snažit o opětovné obnovení pravidelnosti. Pokud byste náš projekt chtěli podpořit a umožnit nám opět publikovat pravidelně mrkněte se do komentářů, kde se dozvíte více.

Nyní ale k novince. Vědcům se podařilo objevit nový druh želvušek. Ano o želvuškách jsme zde již psali několikrát a to zejména ve vztahu k jejich super schopnostem, díky kterým jsou schopny přežít extrémní prostředí ve vakuu, v mrazech i v absolutním suchu, prostě prakticky kdekoliv. A to i desítky let.

Nyní jsme našli druh s dalšími super schopnostmi. A to se světelnými štíty. A to doslova. Nový druh želvušek se objevil v mechu, který rostl poblíž výzkumného institutu, kde byly objeveny. Když tento druh želvušek vystavili UV záření společně s druhem citlivým na UV po dobu 15 minut, tak zjistili, že nový druh želvušek přežil bez problémů a dokonce začal svítit modrou barvou.

Fluorescenční látka v těle těchto želvušek absorbuje škodlivé UV záření a jeho energii vysvěcuje ve formě modrého světla. Když dané barvivo extrahovali a potřeli jim povrch želvušek citlivých na UV, tak jich přežila více než polovina. Což je značný pokrok oproti experimentu bez potření, kdy zemřely všechny.

Je tedy jasné, že tento obranný mechanismus funguje skvěle. Existují také jiné druhy odolné vůči různým typům záření. Teprve poprvé byl ale popsán mechanismus založen na fluorescenci.

Fluorescence zjednodušeně funguje tak, že škodlivé UV záření dodá fluorescenční látce spoustu energie. Ta se ho ovšem potřebuje zbavit a udělá to tak, že začne svítit světlem o větší vlnové délce (světlo s menší energií). Část energie se pohltí a přemění třeba na teplo, ale část je opět vysvícena do okolí a tím daný organismus chrání před nadbytkem energie.

Zdroje k hlubšímu bádání

Naturally occurring fluorescence protects the eutardigrade Paramacrobiotus sp. from ultraviolet radiation

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *