100 000 let bojů mezi neandertálci a moderním člověkem aneb člověk a válka jsou dlouholetá synonyma

Může se zdát, že válčení je rozmarem „moderní“ doby. Že války sahají maximálně do starověkého Egypta či Mezopotámie. Opak je však pravdou. Takzvaná kooperativní agrese se vyvinula už před přibližně 7 000 000 lety u našeho předka, kterého sdílíme nejen s neandrtálci, ale i s šimpanzem. Tato agrese se zdědila i do všech dalších generací. A válčení se tak stalo nedílnou součástí lidské existence.

Neandrtálci a moderní lidé žili na naši zemi paralelně. Lidé obývali zejména východní Afriku. Neandrtálci se zase přesunuli do Asie a Evropy. A právě boje o území pravděpodobně způsobili to, že se moderní člověk z Afriky dostal až mnohem později.

Neandrtálci měli výhodu, že byli na severu dřív a znali zdejší potravinové zdroje a terén. Navíc byli mnohem robustnější a pravděpodobně silnější. Pečlivě si tak hájili své teritorium, do kterého jen tak žádný cizí kmen nepustili. Navíc větší oči neandrtálcům pravděpodobně umožnily lepší vidění ve tmě a za šera.

Díky tomu dokázali nájezdům moderních lidí odolávat neuvěřitelných 100 000 let. Známky tohoto boje se objevují neustále. Byly nalezeny kostry neandrtálců probodnuté kopím nebo smíšené nálezy koster moderních lidí i neandrtálců svědčící o místním boji.

Neandrtálci byli podobně zdatní jako tehdejší lidé, uměli rozdělat oheň, vyrábět zbraně i ozdoby. Přesto však konečný souboj vyhrál moderní člověk. Proč? To přesně dodnes nevíme. Jednou z teorií je vynález zbraní na dálku (luky a šípy), díky kterým by mohli získat převahu nad robustnějšími a silnějšími neandrtálci. Jednou ze starších teorií je také to, že se u homo sapiens dříve rozvinula komplexní řeč, která umožňovala lepší koordinaci.

I přes to však trvalo homo sapiens téměř 150 000 let než do kompletně podmanil všechna neandrtálská území. Zajímavé je, že se v naši DNA ukrývá i malé procento neandrtálské DNA. To poukazuje na to, že docházelo také ke křížení lidí a neandrtálců. Zdali dobrovolnému nebo nedobrovolnému, to se už asi nedozvíme. Nicméně moderní člověk vyhrál konečný souboj. Nebyla to ale rychlá válka, ale stovky tisíc let trvající vyhlazování.

Není tak divu, že touha po rozšíření svého území a po válčení přetrvala i do moderní doby. Je v nás zakódována geneticky.

Zdroje k hlubšímu bádání

Neanderthals And Humans Were at War For Over 100,000 Years, Evidence Shows

Nelítostné boje o území. Neandertálci a lidé spolu válčili 100 tisíc let

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *