Milujete vesmír? Nepropásněte Czech Space Week!

Česká republika opakovaně dokazuje, že patří ke špičkám světového výzkumu v mnoha přírodních i technických oborech. Oblast průzkumu vesmíru a vylepšování vesmírných technologií není výjimkou.

Zajímá vás v jakých oblastech se česká věda uplatňuje? Chtěli byste nahlédnout ke konkrétním projektům? Nepropásněte bohatý program Czech Space Week 2020, který pro veřejnost začíná už dnes večer.

Už dnes si tedy můžete poslechnout o tématu, za který byly letos uděleny Nobelovy ceny. Program si připravil Astronomický ústav AV ČR, na jehož FB stránce bude online přenos probíhat. Zjistěte už v 18:00 jak byly objeveny supermasivní černé díry a co všechno o nich doposud víme.

V úterý se pak můžete těšit na přednášku o tom, proč zkoumáme Mars a k čemu nám to je vůbec dobré. Firma Honeywell vám zase představí navigační projekty, na kterých se pracuje v Brně a Praze.

Ve středu se zase doporučujeme zúčastnit panelové diskuse na téma, kde všude v domácnosti se setkáváme s vesmírnými technologiemi. Používáte navigaci? Běháte v teniskách? Poděkujte kosmickému výzkumu. Večer se můžete těšit na přednášku o české účasti na projektu SOLAR ORBITER, kterého se účastnili vědci z Centra TOPTEC z Ústav Fyziky Plazmatu AVČR v.v.i.

Ve středu si můžete poslechnout inspirativní příběhy žen, které zlákal vesmír a slaví v něm obrovské úspěchy. Diskuse proběhne na stránce Český kosmický portál. „Vesmír je poměrně velké místo. Kdybychom byli jen my, zdálo by se, že je to plýtvání vesmírem.“ prohlásil Carl Sagan. Jak to tedy je? To se dozvíte ve středeční panelové diskusi Život na Zemi a mimo ni.

Českému kosmickému průmyslu byl pak věnován čtvrtek. Zde vám svou práci představí zástupci brněnské firmy SAB Aerospace nebo pražská pobočka Huld.

V pátek se pak můžete dozvědět o tom, proč nám nad hlavami létá tolik družic, k čemu nám jsou dobrá a jaká data nám poskytují. Na oběžnou dráhu se vydává už druhá nanodružice z dílny Výzkumný a zkušební letecký ústav – VZLÚ. Tentokrát bude jejím cílem ověřit technologie nutné pro úspěšné zvládnutí tak složitého úkolu, jakým je přesné pozorování Země.

Celý program si můžete prohlédnout na webu: https://czechspaceweek.com/akce/ (záložka – Pro veřejnost). Pokud byste rádi dlouhodobě sledovali pokrok v českém kosmickém výzkumu, tak určitě sledujte stránky organizátorů, kterými jsou mimo jiné ESA BIC PragueJIC – podnikání dává smyslPlanetumHvězdárna a planetárium BrnoAkademie věd České republikyTechnologické centrum AV ČRESERO Česká republika.

Věříme, že si týden plný české kosmické vědy užijete a dozvíte se spoustu nových informací.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *