Mohou farmy místo zabírání obřích ploch růst do výšky?

Světová populace neustále roste. Ještě v roce 1500 nás bylo na celém světě kolem 450 miliónů. Jednu miliardu obyvatel jsme překročili počátkem 19. století. Pak přišlo zkvalitnění zdravotní péče, lepší životní úroveň a v roce 1900 nás bylo již 1,65 miliardy. O pouhých sto let později v roce 2 000 nás bylo již 6 miliard a o dalších 20 let později, tedy dnes se světová populace rychle blíží číslu 8 miliard. Stoupající trend bude pravděpodobně pokračovat i v několika následujících desetiletích.

S tím ovšem souvisí i problém, jak tolik lidí uživit. Na celé planetě se vlivem desertifikace zvětšují pouště, o úrodné půdy je často špatně postaráno a ztrácí svou kvalitu. Města a zastavěné oblasti se rozšiřují do zemědělských oblastí. A naopak lesy a volná příroda ustupuje polím a plantážím. Takto to bohužel nebude možné provádět do nekonečna.

Kácením lesů a pralesů a vytvářením monokultur likvidujeme ekosystém, ve kterém jsme se vyvinuly, a který nám vyhovuje. Je tedy třeba dbát na jeho udržení. Život si cestu najde vždy, ale otázkou je jestli bude počítat s lidským druhem.

Jedním z řešení by mohly být takzvané vertikální farmy. Ty nyní začaly vznikat v Singapuru. Singapur je městský stát, který je prakticky kompletně celý zastavěný a byl tak plně závislý na dovozu plodin z jiných zemí. To jej dohnalo k vývoji vertikálních farem, které nezabírají příliš mnoho místa na zemi.

Plodiny se zde pěstují v patrech nad sebou. Hydraulický systém zde zajišťuje správnou rotaci všech plodin tak, aby každá z nich dostala tolik světla, kolik potřebuje. Funguje zde také autonomní zavlažování a navíc celá farmy využívá kompostování organických zbytků, které využívá dále jako hnojivo.

Právě v Singapuru by si tak mohli vzít inspiraci další země. Ovšem i my doma si můžeme vytvořit vertikální zahrádku. Stačí pěstovat truhlíky jeden nad druhým.

Šetřit lze ale i půdou, kdy lze plodiny pěstovat čistě hydroponicky. Tedy ve vodě, která obsahuje všechny potřebné živiny. Tato metoda by tak šla využívat ve městech, kde je nedostatek kvalitní půdy. Hydroponické farmy existují už i v ČR. Výhodou také je to, že není třeba plodiny zbavovat pevných nečistot z hlíny a u mrkve se nám nestane, že bychom kousli do zarostlého kamínku.

Kombinace vertikálních farem a hydroponie by mohla být řešením jak uživit velké množství lidí a nezničit při tom okolní ekosystém. Signapur plánuje i ambicióznější projekty a to vertikální farmy, které budou plout na moři a budou vysoké jako mrakodrapy. Uvidíme jak se jim tato technologie povede přivést do reality, ale každopádně jim fandíme.

Zdroje k hlubšímu bádání

Farming in the Sky in Singapore

Farmy se budou zvedat k obloze. Uživí města?

Zelenina uprostřed města? Hydroponické farmy mohou vyrůst třeba na střechách

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *