Australské požáry v posledních letech a genetika nám pomohly odhalit 2 nové druhy vakovců

Když v dnešní době dojde k objevu nového druhu, jedná se zpravidla o nějaký nenápadný druh pralesního hmyzu nebo vzácnou rostlinu vyskytující se na malé či těžko dostupné lokalitě.

To, že se objeví nový druh savce a ještě k tomu vačnatce je opravdu netradiční. Jak to s tímto objevem tedy je? Opravdu jsme objevili nové jedince?

Během let 2019 a 2020 sužovaly Austrálii rozsáhlé požáry. To způsobilo, že mnoho zvířecích i rostlinných druhů se dostalo na pokraj vyhynutí.

Vakovci létaví byli ještě před 20 lety jedním z hojných druhů vačnatců v Austrálii. Dnes se vyskytují pouze na východním pobřeží Austrálie.

Právě kvůli nedávným požárům se začal hromadně přehodnocovat stav ohroženosti jednotlivých druhů. Jednou z metod je také genetická diagnostika. Právě ta poukázala, že vakovci létaví nejsou pouze jedním druhem, který se vyskytuje ve dvou různých barvách a několika různých velikostech. Na východním pobřeží Austrálie se dnes prohánějí celé 3 druhy vakovců.

To může biologům velice pomoci v jejich další ochraně a pomoci před vyhynutím. Vakovci to mají náročné i z hlediska samotného množení. Samice jsou schopny se starat pouze o 1 mládě a to nosí 4 měsíce ve svém vaku.

Nyní se studiu těchto druhů budou věnovat další výzkumy, abychom o vakovcích, létajících z eukalyptu na eukalyptus, věděli mnohem více.

Zdroje k hlubšímu bádání

Genetic evidence supports three previously described species of greater glider, Petauroides volans, P. minor, and P. armillatus

Vakovec létavý

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *