Při doktorských promocích (Ph.D.) ve Finsku absolventi nosí ručně dělaný klobouk a meč

Chcete svému okolí dát vědět, že milujete vědu? Mrkněte na drobnosti v našem FB shopu. Při objednávce nad 500 máte poštovné zdarma. Pokud chcete předmět objednat na Vánoce, doporučujeme s objednávkou nečekat. Přeci jen dopravci to letos budou mít náročnější.

Nyní k novince. Překvapila vás uniforma absolventů Ph. D. studia ve Finsku?

Tradiční doktorský klobouk je rozšířen ve všech severských evropských zemích. Vytváří se vždy přesně na míru každému absolventu, který si pro tyto účely nechává speciálně přeměřit velikost a tvar hlavy, aby klobouk opravdu perfektně padl. Klobouk sám stojí přes 600 €. Cena je včetně měření, výroby, skladovacího boxu, kovového symbolu školy na klobouku a dopravy až domů.

Klobouk představuje symbol školství, vzdělání a svobody výzkumu.

Naopak meč je už specifikem právě Finska. Je však součástí absolventské uniformy jak mužů tak žen. Nese na sobě také symbol školy. Sám meč symbolizuje boj pravdu a fakta, která získali, během svých studií. Cena takového meče se pohybuje kolem 250 €. Za příplatek bývají speciální pásky zejména pro ženy, které se dají umístit pod dvoudílné oblečení tak, aby nebyly vidět. Muži mají meč většinou připojen přímo k obleku. Ten je pevnější než bývá oblečení žen a proto jej unese bez poškození.

Co říkáte na tuto slavnostní finskou uniformu vy? Ocenili byste něco takového i při našich absolventských slavnostních obřadech?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *