Singapur schválil prodej laboratorně vyrobeného masa ke konzumaci

Singapur je sice jen nepatrný a malý městský stát v Asii. Posední dobou se stává ukázkovým příkladem pokroku. Jeho pokrok je s největší pravděpodobností poháněn vysokou hustotou zalidnění a minimem volného prostoru. Proto je nucen stavět do výšky, vylepšovat a budovat hydroponické vertikální farmy a nyní schválili dokonce produkci laboratorně vyrobeného masa.

Jásat zcela jistě mohou i ochránci zvířat. Maso je totiž pěstování ve speciálních inkubátorech z kmenových buněk, které lze prakticky bez omezení množit. Masu jsou dodávány všechny potřebné živiny a minerály.

Aktuálně je produkce omezena pouze na kuřecí maso, které je přidáváno do kuřecích nugetek. V nugetkách uměle vypěstované maso tvoří 70 % hmoty. Zbylých 30 % jsou proteiny získané z mungo fazolí. Mungo fazole se i u nás hojně konzumují ve formě klíčků.

Umělé maso se nyní bude prodávat pouze v jedné singapurské restauraci a uvidí se, nakolik se ujme. Pokud bude populární čeká ho expanze do dalších restaurací. Vedení společnosti Eat Just doufá, že se jim podaří rozšířit nabídku i do USA a západní Evropy. Zde bude nutné produkt schválit jako potravinu, což může být náročnější.

Cena masa bude srovnatelná s masem z biochovů. Mnoho lidí si neumí představit svůj život bez masa, čím dál více lidem ale také vadí nevhodné podmínky, které mají zvířata v mnoha chovech. Právě umělé maso by mohlo uspokojit velkou část lidí. Navíc nebude třeba využívat obří plochy pro chov dobytka. Nyní společnost produkuje pouze kuřecí maso, nic nebrání tomu začít produkovat také hovězí, vepřové nebo třeba žirafí či gepardí, které by si zcela jistě z živého zvířete většina z nás nedala.

V Evropě je výzkum produkce umělého masa už také prakticky ve finále. Umíme vyrobit maso se správnou strukturou i chutí. Problémem je zatím finanční stránka a vytvoření infrastruktury, která by umožnila velkovýrobu.

A co vy? Dali byste si uměle vyrobené maso? Byli byste ochotni si za něj i připlatit, když byste věděli, že při jeho získání netrpělo žádné zvíře? Napište nám do komentářů svůj názor na lidský pokrok tímto směrem.

Odkazy k hlubšímu bádání

Singapur jako první povolil prodej umělého kuřecího masa. Nugetky jsou vyrobené v bioreaktoru

Hamburgery ze zkumavky jsou tady. Díky kmenovým buňkám se pěstují na Petriho misce

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *