Co byla ve skutečnosti Betlémská hvězda? Po mnoha staletích ji lze spatřit i dnes.

Co byla dnes již notoricky známá Betlémská hvězda?

V naší historii se objevila už řada hypotéz. Nejčastěji bývá zobrazována jako kometa. Toto zobrazení se však poprvé objevilo až počátkem 14. století, kdy ji tak namaloval italský malíř Giotto di Bondone na počest příletu Halleyovy komety roku 1301. Nicméně je dost nepravděpodobné, že by někdo (tři mudrci) následovali právě kometu, který nebyla žádným neobyčejným úkazem. V té době byly komety běžně známy.

Dalším vysvětlením se nabízí vybuchující nova nebo supernova. I v současné době očekáváme výbuch hvězdy betelgeuse, který je od nás vzdálena cca 550 světelných let. Je tak možné, že již vybuchla nebo vybuchne každou chvíli či v následujících stovkách letech. Taková exploze by z hvězdy udělala nejjasnější objekt na obloze a byla by viditelná i za bílého dne po dobu několika měsíců. Mohla být betlémská hvězda právě vybuchující supernova? Pravděpodobně ne, protože s dnešními detektory bychom o této vybuchlé hvězdě věděli díky zbytkovému záření, které umíme zachytit.

A nyní se dostáváme k nejpravděpodobnější hypotéze a tou je konjunkce planet. Některé planety jsou na noční obloze vidět i pouhým okem – zejména před východem a po západu slunce. Planety se z našeho pohledu k sobě čas od času přibližují. Někdy dokonce tak blízko, že se z pohledu ze Země spojí v jeden jasný bod na obloze.

Právě v letech 0 – 10 n. l proběhlo několik takovýchto konjukncí, kdy nejsilnější byla konjunkce Saturnu a Jupiteru kolem roku 7. Je tak možné, že tři mudrci následovali právě tento úkaz, který měl na obloze trvat poměrně dlouhou dobu (cca rok). Další takové přiblížení se odehrálo až v 17. století a obdobné přiblížení můžeme pozorovat právě dnes. Planety Saturn a Jupiter se k sobě přiblíží tak blízko, že by se ve výřezu oblohy dostaly do kotouče měsíce.

Bohužel počasí v Česku nám příliš nepřeje. Úkaz by však měl být viditelný ještě několik dní, planety se však od sebe na obloze budou vzdalovat každým dnem. Snad nám alespoň jedno noc ustoupí inverze a oblačnost.

Je nutné si uvědomit, že se planety k sobě přibližují pouze zdánlivě. Saturn je od Země vzdálen cca dvojnásobně než Jupiter.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *