Stane se lidstvo meziplanetárním druhem? Vzniknou kolem planetky ceres lidské kolonie?

O kolonizaci Měsíce ? nebo Marsu jste si už mohli přečíst řadu článků. Jaké výhody by mohlo přinést kolonizovat trpasličí planetku Ceres, která se nachází mezi Marsem a Jupiterem?

Autorem této myšlenky je Pekka Janhunen, který přichází s řadou výhod, které přináší kolonizace ? orbity planetky Ceres.

Koncept pracuje s kolonií na orbitě, kde by byla postavena vesmírná stanice založená na takzvaných O’Neillových válcích. ? Jedná se o kapsli, která odstředivou silou generuje „umělou gravitaci“. To je jednou z hlavních výhod orbitální stanice oproti stanicím na povrchu planet menších než Země. Nízkou gravitaci na planetách nelze nijak zesílit a může mít negativní vliv na zdejší dlouhodobě žijící obyvatelstvo. ?‍?‍?‍? Zejména by pak mohla znemožnit jejich návrat na Zemi. Tento problém u orbitální stanie není. Gravitaci můžeme upravovat zrychlováním nebo zpomalováním otáček kapsle.

Každá taková kapsle pojme město ? o přibližné velikosti Opavy – tedy kolem 50 000 obyvatel. Takových kapslí může být na orbitě vybudováno v případě potřeby několik. ???

Ale proč kolonii budovat až v okolí Cerery? Výhodou je složení. Ceres obsahuje obrovské množství dusíku, který na Zemi tvoří 78 % atmosféry ? a bylo na tak snazší simulovat atmosféru Země i na vesmírné stanici. Díky tomu, že Ceres je více než třikrát menší než Měsíc, nebude nijak energetický náročný transport materiálu z planetky.

Myšlenka počítá také se získáváním materiálu z Cerery pro účely ??? zemědělství, ve kterém by měla být každá kapsle samostatná. Energii by měly dodávat zrcadla, která by soustředila paprsky ze Slunce. ?

Zatím je celá myšlenka pouze ve stavu teoretického návrhu. ? Podobným konceptem se ale už dříve zabýval i Jeff Bezos – zakladatel firmy Blue Origin, která se zaměřuje na dobývání kosmu a vesmírnou turistiku. ?

Líbí se vám myšlenka vesmírných kolonií na orbitech planet? Měli byste odvahu se na takovou kolonii vydat? Jste pro to, aby se lidé stali meziplanetárním druhem? 

Další odkazy k hlubšímu bádání

Postavme obří kolonie kolem trpasličí planety Ceres, navrhuje finský vědec

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *