Únor bude ve znamení dobývání Marsu přiletí k němu sondy USA, Číny a SAE

Minulý rok většina lidí vnímá ve znamení neviditelné potvory ?, která nám omezila život. Možná jste proto v záplavě těchto informací nepostřehli velké starty v oblasti kosmonautiky. ??

Ovšem nemusíte být zklamáni. Ty nejvíc fascinující věci nás teprve čekají. Právě během února mají Marsu ? dosáhnout tři sondy, které nám poodhalí jeho další tajemství. 9. února má dosáhnout orbity sonda Amal (Spojené Arabské Emiráty), 10. února by měla přistát sonda Tchien-wen (Čína) a 18. února sonda Perservance (USA).

Pevně věříme tomu, že všechny tři sondy v pořádku dosáhnout svého cíle a my se budeme v následujících letech moci těšit na nové poznatky o rudé planetě.

Přistát na Marsu není nic jednoduchého. Doposud se V POŘÁDKU povedlo přistát pouze americké agentuře NASA. Evropský pokus doslova ztroskotal v roce 2003, kdy se sonda zřítila a rozbila. Čína tak pravděpodobně bude druhou zemí, které přistane na povrchu. I pouze přiblížit se k Marsu se zatím povedlo jen 5 zemím (USA, Indii, Rusku a Evropě). Čína a SAE, budou šestou a sedmou zemí. Evropu zde bereme jako jednu samostatnou zemi vzhledem ke spolupráci zemí v rámci agentury ESA a tedy i jednotnému kosmickému programu.

Sonda Amal bude zkoumat Mars z jeho orbity ? a zaměří se na výzkum klimatu planety. Věříme, že umístění Amalu na orbitu zvládneme bez problémů. Náročnější to budou mít čínské a americké sondy, které mají se svou výzkumnou laboratoří přistát na povrchu. A to tak, aby nedošlo k poškození sond. ?

Naprostou novinkou je dron, ? který je součástí americké sondy Perseverance. Ten se bude muset vypořádávat s mnohem řidší atmosférou, která panuje na Marsu a také s častými bouřemi. ? Proto bude v provozu vždy jen po krátkou dobu. Dostane se však do míst, kam by to sonda samotná měla náročnější.

O samotných přistáních i objevech, které k nám poputují vás budeme informovat na naši stránce Science Reveal. Proto nás začněte sledovat a už nic vám neuteče. ?

Zajímavost na závěr: americká sonda přistane v kráteru jménem Jezero (nejedná se o překlad, ale doslovný mezinárodní název). Název je odvozen od města Jezero v ?? Bosně a Hercegovině ??. Slovanské odkazy jsou tedy už dnes i na Marsu.

Zdroje k hlubšímu bádání

K Marsu se blíží helikoptéra i družice Spojených arabských emirátů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *