1 000 000 očkovaných týdně. Tak bojují proti SARS-CoV-2 v Chile

Chile je země v Jižní Americe s cca 19 000 000 obyvateli. Aktuálně má nakažených cca 4,5 tisíce lidí na 100 tisíc obyvatel. Pro srovnání Česká republika má aktuálně aktuálně na 11,4 tisíc nakažených lidí na 100 tisíc obyvatel.

I přes to aktuálně v Chile probíhá masivní očkování obyvatel, kdy stihli za poslední 3 týdny naočkovat 3 000 000 obyvatel. Zásluhu na tom má zejména předvídavost prezidenta Sebastiana Piňery, který nařídil už loni v květnu, aby vláda uzavírala kontrakty s laboratořemi vyvíjejícími vakcínu. Tím zajistil nyní její dostatek pro zorganizování rychlého očkování.

Kromě známých vakcín od Pfizer/BioNTech a AstraZeneca si Chile zajistilo také dodávky vakcín od Johnson & Johnson nebo Sinovac. Dále jedná o obdržení vakcín od čínské společnosti CanSino či o nákupu ruské vakcíny Sputnik V. Celkem Chilská vláda objednala 90 000 000 dávek vakcín.

Proč je důležité rychle proočkovat populaci a neotálet? V každém nakaženém člověku se virus množí a vytváří miliardy svých kopií. V těchto kopiích mohou vznikat chyby, takzvané mutace. Mnoho mutací zapříčiní to, že virus zemře nebo bude méně infekční nebo se na jeho funkci příliš mnoho nezmění. Čas od času ale vznikne mutace, která učiní virus nebezpečnějším a odolnějším. Čím více lidí bude tedy nakažených, tím více mutací a mnohem nebezpečnějších vznikne. I proto neexistuje relevantní důvod pro cílené promoření populace (navíc studie ukazují na to, že imunita po prodělání nemoci není dlouhodobá).

Řešením je tedy očkování, které zamezí šíření viru. Nejen že zmírní průběh onemocnění, ale sníží i šance přenosu z člověka na člověka. Pokud bychom vakcínami, které máme proočkovali většinu společnosti, pak snížíme šanci na vznik nových mutací, které mohou být odolné i proti současnému očkování.

Pokud budeme proočkovávat pomalým tempem, může se stát, že než proočkujeme alespoň polovinu populace, tak mezitím se objeví mutace, proti kterým nebude aktuální očkování fungovat a bude třeba lidi přeočkovat. Tím bychom se dostali do začarovaného kruhu.

Právě lockdown v kombinaci s masivním organizovaným očkováním by mohl být řešením. Dočasně by se zamezilo šíření viru a mezitím by došlo k proočkování většiny populace.

V Chile na tom už systematicky pracují od loňského jara. Obdobně se k situaci postavil Israel, kde od prosince první dávkou naočkovali už polovinu obyvatel a druhou dávkou již třetinu. Předběžné výsledky poukazují na vysokou účinnost vakcíny proti šíření i rozvinutí nemoci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *