Perseverance bude na Marsu pátrat o mimozemském životě

Byl nebo je na Marsu život? Odhalí nám toto tajemství sonda Perseverance?

O tom, že rover Perseverance 18. 2. 2021 usedl na povrch Marsu pravděpodobně víte. Sledovat jste to s námi mohli i „online“ a publikovali jsme o tom nejeden článek.

Kromě krásných 360° fotek, které nám sonda posílá se můžeme těšit na to, že sonda bude pátrat především po stopách života na Marsu. A to ať už po dřívějším a dnes zaniklém životě nebo po aktuálně se vyskytujícím přírodě.

Jak ale zjistíme jestli onen život pochází z Marsu a nedovlekli jsme jej ze Země? Přesně z tohoto důvodu je celý rover vyvíjen a vyráběn ve sterilních prostorách. S ničím živým na Zemi nesmí přijít do kontaktu. Takto byly vyvíjeny všechny sondy, které byly určeny pro průzkum Marsu. Právě proto, aby nedošlo ke kontaminaci.

Právě pro svůj hlavní účel, hledání stop života, byl vybrán pro přistání kráter Jezero, ve kterém byla přes 3,5 miliardami led kapalná voda. Ta by mohla dát vhodné podmínky pro život.

Sonda mimo jiné bude odebírat vzorky půdy, které zakonzervuje ve sterilních nádobách. Jakmile doputujeme na povrch Marsu, bude se jednat o naprosto unikátní vzorky, které nebyly kontaminovány ničím ze Země. A budou to jediné původní vzorky půdy na Marsu před příchodem člověka.

Tyto vzorky má za cca deset let vyzvednout jiná sonda a dopravit je na Zemi. Třeba se ale dočkáme i vyslání lidské posádky na Mars a dovezou nám je přímo lidé. Budoucnost objevování rudé planety je před námi v ne příliš vzdálené budoucnosti. Sledujte a podporujte náš projekt a nic vám neunikne.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *