Máme očkování proti rakovině? V boji nám může pomoci mRNA vakcína!

Všechno zlé je k něčemu dobré. Staré známé pořekadlo opět vstupuje v platnost. I přes to, že mRNA ? vakcíny nebyly původně vyvinuty pro boj s virem SARS-CoV-2, tak se zdá, že je proti ni poměrně účinná. Samotná metoda mRNA vakcín je totiž velmi univerzálním nástrojem v boji proti téměř čemukoliv. Nyní se ukazuje, že by mohla fungovat také proti melanomům. Tedy nádorům kůže.

mRNA vakcíny jsou specifické v tom, že obsahují molekulu RNA ?, která je vlastně receptem na výrobu konkrétního proteinu. Využívají se povrchové proteiny, které jsou specifické pro organismus, který chceme zničit a sami jej nemáme. Pomocí této vakcíny dodáme našemu tělu recept na výrobu tohoto proteinu a následně imunitní systém upozorníme: „Hele tento protein je cizí, až ho uvidíš příště, tak ho co nejrychleji označ a znič.“.

Když se pak skutečný patogen – virus, bakterie ?, parazit či cokoli dalšího dostane do našeho těla, imunitní systém ho pozná a zničí dřív, než se stihne rozmnožit.

Nejnovější experimenty ukazují na to, že tato metoda funguje i v boji proti melanomům. Nádorové buňky v našem těle vznikají zcela běžně. Většinou je náš imunitní systém rozpozná právě díky speciálním proteinům ?, které na svém povrchu tvoří a my jsme pak zdraví. Problém nastane ve chvíli, kdy náš imunitní systém nádor nerozpozná nebo jej rozpozná pozdě.

V tom můžeme imunitnímu systému pomoci právě pomocí mRNA vakcín. Stačí když mu ukážeme RNA recept ? na výrobu proteinů, který má pouze tento konkrétní nádor. Imunitní systém si pak zapamatuje, že až se objeví, tak ho má rychle zničit.

Aktuální výzkum probíhal zatím jen na myších. ??? Problémem bylo hlavně to, že molekula mRNA je velmi nestabilní a v těle se rychle rozpadala. Proto byl pro stabilizaci využit hydrogel (materiál vynalezený původně v Československu), který molekulu mRNA stabilizoval a postupně ji po delší dobu uvolňoval do těla s dalšími látkami aktivujícími imunitní systém.

Může se zdát, že metoda mRNA vakcín byla vyvinuta v boji proti nemoci COVID-19. Nicméně jedná se o výzkum trvající řadu let. Současná pandemie nám umožnila akorát masivní otestování na obrovském vzorku populace. ??????‍??‍??‍♂️?‍? Navíc nám ukázala, že můžeme rychle získat vakcínu proti většině patogenům a jak se ukazuje, tak možná i proti různým nádorům.

Pokud další výsledky budou stejně pozitivní jako nyní studie u myší, pak výzkumníky, kteří objevili mRNA vakcíny čeká zcela jistě Nobelova cena ? a lidstvo tak získá první relativně univerzální očkování proti nádorům. 

Studie pro hlubší bádání

In Situ Transforming RNA Nanovaccines from Polyethylenimine Functionalized Graphene Oxide Hydrogel for Durable Cancer Immunotherapy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *