Rusko pátrá v permafrostu po tisíce let starých virech, se kterými se moderní člověk nikdy nesetkal!

Viry se vyskytují na naši planetě mnohem déle než člověk samotný. A právě v oblastech, kde je prakticky trvale zamrzlá půda (tzv. permafrost) se zakonzervovaly viry z prehistorických dob. Právě v těchto oblastech na Sibiři budou ruští vědci pátrat po desetitisíce let starých virech.

S těmito tzv. paleoviry se člověk pravděpodobně nikdy nesetkal a jeho imunita na ně není připravena. Paleoviry totiž existovaly v době, kdy lidé do oblastí s permafrostem ještě nepronikli a zakonzervovaly se ve zmrzlé půdě.

Už v minulosti byly v sibiřském permafrostu nalezeny ostatky mnoha perfektně zakonzervovaných zvířat. Právě z těchto vzorků byly zkoumány bakterie z dávných dob. Nyní se zaměří i na viry.

Laboratoř Vektor byla původně vybudována pro výzkum biologických zbraní za dob sovětského svazu. Je tak údajně perfektně vybavená na práci s potenciálně nebezpečnými viry.

Výzkum dává smysl z hlediska nalezení potenciálních hrozeb, které se brzy pravděpodobně uvolní. S otupujícím se klimatem na naši planetě oblasti s trvale zmrzlou půdou ubývají a tají. Na povrch se tak dostávají zakonzervované viry a bakterie, které mohou volně žijící tvorové roznést dál a přenést i na lidi.

Tím, že zde existují viry, se kterými se člověk nikdy nesetkal, lze jen těžko předpokládat, jak moc pro nás nebezpečné mohou být. Víme však, že nebudeme připraveni se jim hned bránit, pokud je nepoznáme před vypuknutím případné pandemie.

Doufejme tedy, že laboratoř je skutečně dobře vybavená a omylem si tak nevykopeme horší virus, než který tu máme nyní. 

Zdroje k hlubšímu bádání

Rusko začalo zkoumat viry uvězněné tisíce let v sibiřském permafrostu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *