Ten pocit, když spatříte létající talíř, a on byl vyroben lidmi a přistane na Marsu

Po více než půl roce letu dorazil rover Perseverance a první helikoptéra určená pro let na Marsu Ingenuity ke svému cíli.

Dnes večer našeho času usedne (doufejme úspěšně) na povrch rudé planety. Sonda musí vše zvládnout zcela sama. Signál, kterým bychom chtěli sondu ovládat totiž na Mars letí přes 11 minut a dalších 11 minut by trvalo než bychom viděli, zdali náš příkaz sonda uposlechla. Vše je tedy naplánované dopředu a sonda se spoléhá na řadu svých vlastních senzorů.

Na obrázku vidíte sondu uzavřenou v tepelném štítu, který se během přistávání zahřeje až na 1300 °C. Po vstupu a zpomalení v atmosféře dojde k uvolnění padáku, který dále pád sondy zbrzdí. Jakmile bude sonda brzděna padákem, odhodí svůj tepelný štít. V tu chvíli se aktivují kamery a další senzory, které pomohou s určením vhodné lokality pro přistání.

Ve výšce cca 2 km nad povrchem sonda zahodí vrchní kryt i s padákem a aktivuje tryskové motory, které jsou součástí plošiny, ke které je rover připevněn. Ta zpomalí pád a těsně nad zemí pomocí lan spustí rover na povrch. Sama potom odletí do bezpečné vzdálenosti a zničí se.

Rover má dopadnout do kráteru s názvem Jezero Crater (kráter byl pojmenován podle města Jezero v Bosně a Hercegovině a jeho význam je stejný jako v češtině).

Zajímá vás k čemu všemu budou Perseverance a vrtulník Ingenuity dobré? Podívejte se na video v předchozím příspěvku na Science Reveal.

Celý sestup bude trvat cca 7 minut a díky kamerám na sondě jej bude možno sledovat téměř online. Kvůli již zmíněné vzdálenosti k nám signál poletí cca 11 minut a my tedy budeme sledovat 11 minut starý signál. V sobě kdy sonda spustí sestupný manévr, tak už bude sama dávno na povrchu. Ať už v celku, nebo po kouskách. 

Přímý přenos z Hvězdárny a planetária Brno

Další zdroje k hlubšímu bádání

Kráter Jezero – wiki

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *