Velkopivovary fungovaly už před 5000 lety. Budovány byly u pohřebišť. Proč?

Nejstarší pivovary, které jsme doposud objevily pochází již z období před 13 000 lety. Jednalo se však o malé lokální producenty. Nejnovější nález z oblasti Abydos však odhalily 5 000 let starý velkopivovar, který bych schopný současně připravovat až 22 400 litrů piva.

Je vám oblast Abydos povědomá? Nejedná se pouze o planetu z Hvězdné brány, ale u významné archeologické naleziště cca 450 km jižně od Káhiry. Známý je především jako národní hřbitov starých Egypťanů.

Říkáte si, co dělá obří pivovar u největšího egyptského pohřebiště? Pivo bylo v tehdejším Egyptě využíváno zejména při obětních rituálech. Dále bylo běžné jej podávat při pohřbech významných osobností. U největšího pohřebiště Egypta tak dávalo smysl vybudovat pivovar o něco větší. Navíc blízko Abydosu údajně stálo doposud nelokalizované první hlavní město Egypta Cenej, do kterého mohlo být pivo také vyváženo.

Chcete, aby na naši stránce vycházely zajímavosti a novinky každý den? Podpořte náš projekt na Patreonu (odkaz v komentářích). Děkujeme všem za podporu a sdílení. 

Zdroje k hlubšímu bádání

Egypt unearths ‚world’s oldest‘ mass-production brewery

Abydos (Egypt)

Obyvatelstvo Egypta

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *